Gericht inzetten van advanced analytics en machine learning tegen witwassen en terrorismefinanciering

Gericht inzetten van advanced analytics en machine learning tegen witwassen en terrorismefinanciering

Nieuwe NVB Standaard voor ontwikkelen en toepassen van innovatieve technologieën in KYC-processen. Pieter Goderis (Tribe Lead COO Analytics ING) werkte samen met collega’s van de andere Nederlandse banken aan de ontwikkeling van deze Standaard.

Innovatieve technologieёn, zoals advanced analytics, Artifical Intelligence (AI) en machine learning nemen een steeds prominentere plek in bij banken. Net als mensen moeten zelflerende machines hun werk zorgvuldig en accuraat doen. Daarnaast moeten ze ook betrouwbaar en voorspelbaar zijn en opereren binnen wet- en regelgeving. De nieuwe NVB Standaard - Technical Model Documentation bevat uitgangspunten voor de inzet van deze technologieën door banken om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Pieter Goderis (Tribe Lead COO Analytics ING) werkte samen met collega’s van de andere Nederlandse banken aan de ontwikkeling van deze Standaard.

Pieter Goderis: “Met onze teams ben ik wereldwijd verantwoordelijk voor de analytische modellen binnen de Operations divisie van onze bank. We bouwen die modellen op basis van data en bouwen ook de analytische platformen die de modellen kunnen dragen. Samen met de business kijken we waar we innovaties zoals machine learning of AI kunnen introduceren, zodanig dat het voordeel oplevert voor de klant, voor ING en/of de maatschappij. Vooral binnen het domein Financial Crime (FinCrime) merken we dat nieuwe technologieёn veel toegevoegde waarde kunnen brengen.”

[....]