Vacatures voor Bancair specialisten

AFM en Universiteit Utrecht introduceren leerstoel ‘Psychologie van Toezicht’

Bron: AFM - 04 maart 2020

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Universiteit Utrecht (UU) introduceren samen de leerstoel ‘Psychologie van Toezicht’ om inzichten uit de sociale en organisatiepsychologie te vertalen naar praktische vraagstukken in het toezicht. De toezichtpraktijk verrijkt op haar beurt weer de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek.

In het kort

  • AFM en UU richten leerstoel ‘Psychologie van Toezicht‘ op
  • Toezichtvraagstukken ook benaderen vanuit psychologie
  • Risicovol gedrag onderkennen voor het tot problemen leidt
  • Elianne van Steenbergen nieuwe bijzonder hoogleraar

De AFM doet sinds 2016 onderzoek naar gedrag en cultuur bij financiële ondernemingen. Hierdoor ontstaat beter inzicht in de factoren die belemmeren of stimuleren dat zij het klant- of publieke belang centraal stellen. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld risicovol gedrag te zien nog voordat het tot schade heeft geleid. Zo kan het bijdragen aan het voorkomen van problemen.

Ontwikkelen toezicht
Daarnaast kunnen door de inbreng van gedragswetenschappelijke inzichten de AFM (en andere toezichthouders) hun werkwijze verder ontwikkelen of vernieuwen. Van oudsher wordt toezicht vaak vanuit een juridische of economische lens onderzocht. 

Succesvolle samenwerking
De leerstoel komt voort uit een succesvolle samenwerking tussen de universiteit en de AFM. Voorbeelden hiervan zijn het AFM-onderzoek naar blinde vlekken in de besluitvorming en het onderzoek naar hoe in ondernemingen wordt omgegaan met fouten

Bijzonder hoogleraar
Elianne van Steenbergen is voor een periode van vijf jaar benoemd tot de bijzonder hoogleraar Psychologie van Toezicht. Eind 2020 zal ze haar inaugurele rede houden over ‘De psychologie van het toezicht’. Van Steenbergen werkt sinds 2016 in deeltijd bij de AFM als senior toezichthouder in het team gedrag & cultuur binnen het Expertisecentrum. Bij de UU is zij verbonden aan de onderzoeksgroep Organisatiegedrag van Universiteitshoogleraar Prof. Dr. Naomi Ellemers. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlle de Jong, woordvoerder AFM, via 020-797 2129 of danielle.de.jong@afm.nl

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Bankcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956