Vacatures voor Bancair specialisten

DNB-studie: Contant geld moet goed bereikbaar en bruikbaar blijven

Bron: DNB - 17 december 2020

Een nieuwe DNB-studie concludeert dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Wel staat de noodzakelijke infrastructuur onder druk wat negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid en de acceptatie van contant geld kan hebben. DNB geeft daarom opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar en advies over de chartale infrastructuur voor de middellange termijn.

Het gebruik van contant geld aan de kassa daalt al jaren. Lag dat acht jaar geleden nog op 60%, vorig jaar was dat gedaald naar 32% en dit jaar, deels door een reactie op de coronacrisis, versneld gedaald naar ruim 20% in oktober 2020. Ondanks de daling blijft het van belang dat contant geld breed geaccepteerd wordt in winkels en bij de overheid en dat het aantal geldautomaten niet verder afneemt.  

Inwisselbaarheid contant geld belangrijk voor vertrouwen
DNB vindt de inwisselbaarheid van privaat geld (giraal, door banken gecreëerd en uitgegeven) en publiek geld (contant, door centrale bank uitgegeven) belangrijk voor het vertrouwen in het monetaire systeem. Zonder contant geld kan een burger zijn tegoed bij een bank niet meer opvragen. Contant geld is ook de enige manier voor mensen om, onafhankelijk van een bank, geld bij zich te dragen. Contant geld heeft belangrijke eigenschappen, zoals wettig betaalmiddel en daardoor algemene acceptatie en je kunt ermee betalen zonder betrokkenheid van derden. DNB onderzoekt samen met andere centrale banken in het Eurosysteem of digitaal publiek geld (“digitale euro”) in aanvulling op contant geld ook in de behoefte aan publiek geld kan voorzien. Maar vooralsnog is contant geld de enige vorm van publiek geld. 

Lees verder >>

 

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Bankcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956