Vacatures voor Bancair specialisten

Hoe kwetsbaar is de economie voor een scherpe daling van de huizenprijzen?

Bron: ABN AMRO - 27 oktober 2022

Een potentieel giftige cocktail voor de huizenmarkt tekent zich af. Dalende reële inkomens, snel stijgende rentes en een dreigende recessie maken een abrupt einde aan de hausse op de huizenmarkt. Ons basisscenario gaat uit van een gematigde correctie, maar de huizenprijzen kunnen uiteindelijk met 20-30 procent dalen. Effecten op economische groei van ingrijpende huizenmarktcorrecties zou het sterkst zijn in het VK, maar milder in de eurozone en de VS. Druk op de inflatie zou het grootst zijn in de VS. Sterke financiële buffers zullen bij een grote prijscorrectie de systeemrisico’s inperken. Een opmerkelijke uitzondering is China, met zijn hoofdzakelijk door hemzelf veroorzaakte problemen die van een andere aard zijn.

Global View: Een grote huizenprijscorrectie kan in het verschiet liggen, net nu de economieën in een recessie terechtkomen

Het macro-economisch nieuws was de afgelopen maand gemengd. Het goede nieuws is dat door de milde start van de herfst en een ruime LNG-voorraad de Europese gasprijzen sterk daalden. Ondertussen heeft in het VK een regeringswijziging en een belangrijke beleidsombuiging een potentieel grote crisis voorkomen. Het slechte nieuws is dat, waar wij in onze vorige twee Global Monthy’s voor waarschuwden, een Europese recessie al in steigers stond. Dit werd bevestigd door de flash-PMI's van oktober, die een aanhoudende daling van de bedrijfsactiviteit toonden. Ook het consumentenvertrouwen nam verder af.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Bankcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.