De toekomst van de witwasbestrijding in Nederland

De toekomst van de witwasbestrijding in Nederland

Op 28 mei werd in Utrecht een symposium gehouden over de toekomst van de witwasbestrijding in Nederland ter ere van 10 jaar geïntensiveerde witwasbestrijding van de FIOD en daarmee ook het 10-jarige bestaan van het AMLC. Een terugblik.

De toekomst van de witwasbestrijding in Nederland
de hele keten in positie

Op 28 mei werd in Utrecht een symposium gehouden over de toekomst van de witwasbestrijding in Nederland ter ere van 10 jaar geïntensiveerde witwasbestrijding van de FIOD en daarmee ook het 10-jarige bestaan van het AMLC. Een symposium met ruim 200 deelnemers vanuit diverse publieke en private partijen. De dag werd begeleid door Monique Fasol, Directeur Intelligence en Kennis, Vaktechniek en Veiligheid van de FIOD.

De eerste keynote was van Steven Maijoor, directielid DNB.

Maijoor ziet witwasbestrijding door de financiële sector als een essentieel onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Is de aanpak door de financiële sector nog wel proportioneel? Of is de slinger doorgeschoten; eerst te weinig, nu te veel? We zijn niet de slinger van een Friese staartklok die heen en weer gaat, maar wij zijn de radertjes die er gezamenlijk voor zorgen dat de klok blijft tikken. Haal er één weg, en het systeem staat stil. Ieder radertje heeft daarmee zijn eigen rol. En alleen door die rol goed in te vullen dragen we allemaal bij aan het grotere geheel. Voor de banken betekent dat: doorgaan op de ingeslagen weg, de basis op orde krijgen en vervolgens de risicogebaseerde aanpak steeds verder verfijnen. De witwasbestrijding kan effectiever én efficiënter. Door de toepassing van de risicogebaseerde aanpak, door gebruik te maken van technologie, en door versterking van de samenwerking in Nederland en Europa.

[….]