Fikse buien, ook in het betalingsverkeer

Fikse buien, ook in het betalingsverkeer

Aan mijn keukentafel aanschouw ik hoe april doet wat ie wil: hagel, zon, regen, storm: alles komt langs op deze zondagmiddag. De vergelijking met het werk is snel getrokken. Van de zon houdt iedereen, maar de vraag is natuurlijk hoe blijf je droog als er een bui overtrekt? Trek ik een stevig regenjack aan, of steek ik alleen een paraplu op? Hoe schat ik de bui in? Welke risico’s loop ik? 

Het is al weer even geleden sinds mijn laatste blog, dus hoog tijd voor een nieuwe. Met alle regen van de afgelopen maanden, zit het onderwerp al langer in mijn hoofd: ons oversight. Oversight? Is dat niet een ander woord voor toezicht? Nou, niet helemaal.  

Wat is dan het verschil? Het toezicht op financiële dienstverlening is als volgt verdeeld: het gedragstoezicht ligt bij de AFM (zij controleren op de instellingen op hun gedrag en hun aangeboden dienstverlening), en het zogenaamde prudentiële toezicht ligt bij DNB. Daarbij gaat het erom of een bank, verzekeraar of pensioenfonds aan de financiële verplichtingen kan voldoen. En met het integriteitstoezicht van DNB binden we de strijd aan met de financiële criminaliteit. 

Regenjas en paraplu 

Maar we houden bij DNB ook toezicht op marktinfrastructuur-partijen. We noemen dat toezicht ‘oversight’, en die taak van DNB is wat minder bekend. Marktinfrastructuur-partijen is een verzamelnaam voor allerlei bedrijven en instituties die een rol hebben in de betaalketen en er samen voor zorgen dat uw jouw betaling netjes en snel geregeld wordt. Denk aan banken, SWIFT, maar ook een partij als MasterCard.  

Lees verder >>