Gecontroleerd door de bank: Je voelt je een crimineel als ze dit soort vragen stellen

Wie door de bank wordt ondervraagd naar aanleiding van een 'ongebruikelijke' transactie, ervaart vaak onduidelijkheid en erger. Dit blijkt uit onderzoek via het Radar Testpanel onder ruim 22.000 mensen. Waarom worden deze vragen gesteld? Wat gebeurt er met de gegeven informatie? En wat is de uitkomst? De bank beantwoordt deze vragen vaak niet. Ook bankmedewerkers reageren op de gang van zaken.

Slachtoffer of verdachte?

Je bank kan bij een 'ongebruikelijke' transactie vragen aan je stellen. Verregaande vragen. Terwijl jij geen idee hebt wat er precies aan de hand is. Nadat je de gevraagde informatie hebt verstrekt, hoor je niets meer. Is alles nu weer oké? Dit is in het kort wat 1 op de 8 van de ruim 22.000 via het Radar Testpanel ondervraagde mensen is overkomen.

Banken zijn volgens de wet ‘Wwft’ verplicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Daarom controleren ze alle transacties. In sommige gevallen nemen banken contact op om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude. 39 procent van de respondenten die weleens vragen ontvingen van de bank heeft dat weleens meegemaakt.